Veranderende kraakwetgeving; Hielkema & co praat mee – een update

In oktober 2020 schreef ik een artikel over mogelijke wijziging van de kraakwetgeving. Volgens een wetsvoorstel dat door kamerleden Koerhuis (VVD) en Toorenburg (CDA) is ingediend, moet de Officier van Justitie de bevoegdheid krijgen om te bevelen dat een gekraakt pand moet worden ontruimd. De rechterlijke toets – die er tot nu toe nog steeds is – komt dan te vervallen. Dit betekent voor vastgoedeigenaren dat zij een kraakpand op hele korte termijn kunnen laten ontruimen, maar voor krakers betekent het dat hun rechtspositie nadeliger wordt.

De Tweede Kamer heeft het voorstel op 17 december 2020 aangenomen. Nu is het aan de Eerste Kamer om het voorstel in behandeling te nemen. Daartoe is op 9 maart 2021 een openbare deskundigenbijeenkomst ingepland. In deze bijeenkomst mogen diverse organisaties hun visie op het wetsvoorstel toelichten.

Ons kantoor is gevraagd om voorafgaand aan de deskundigenbijeenkomst met een van de uitgenodigde partijen, namelijk Vastgoed Belang, te spreken over het voorstel en de mogelijke gevolgen daarvan voor hun leden. Vastgoed Belang is de belangenvereniging voor de particuliere verhuurder.  Hielkema & co is netwerkpartner van Vastgoed Belang en het is voor ons natuurlijk enorm leuk om zo dicht bij het wetgevingsproces te zitten en daarbij ook te worden betrokken.

We houden u op de hoogte van ontwikkelingen met betrekking tot dit wetsvoorstel.