Signaleringen

Aangepast modelcontract tijdelijke verhuur

Op 1 juli 2016 is de Wet doorstroming huurmarkt in werking getreden. Deze wet introduceerde onder meer nieuwe mogelijkheden voor tijdelijke verhuur. Hielkema & co heeft daarop haar modelcontracten aangepast. Wij raden u aan om gebruik te maken van deze aangepaste modellen. Neem contact op met ons kantoor voor meer informatie!

Felicitaties aan Elsje de Bie

Elsje de Bie heeft in juni 2016 met succes de specialisatieopleiding van de Vereniging van Huurrecht Advocaten (VHA) afgerond. Zij is met vlag en wimpel geslaagd voor haar examen en is nu toegelaten als lid van de vereniging. Het doel van de VHA is het bevorderen van de deskundige beroepsuitoefening door advocaten op het gebied van het huurrecht. Advocaten kunnen alleen lid worden van de vereniging als zij over voldoende ervaring en deskundigheid beschikken op het gebied van het huurrecht. Daarvoor moeten zij een zware specialisatieopleiding met goed gevolg afleggen. Elsje mag zich nu met recht specialist noemen. Wij zijn heel trots op haar en willen haar alsnog van harte feliciteren!

Wet op de energieprestatievergoeding van kracht

Op 1 september 2016 is de Wet op de energieprestatievergoeding in werking getreden. De wet maakt het mogelijk om voor nul-op-de-meter woningen een vergoeding van huurders te vragen. In onze vorige nieuwsbrief hebben wij aandacht besteed aan deze energieprestatievergoeding.

Aankondiging conferentie Ministerie BZK Wet Doorstroming Huurmarkt

Het Ministerie van BZK organiseert op 6 december 2016 een conferentie over de Wet Doorstroming Huurmarkt. Het doel van de conferentie is de balans op te maken van het nieuwe huurrecht. Vooral de verhouding tussen de posities van huurder en verhuurder staan centraal. Daarnaast worden beleidsopties voor het huurrecht in de toekomst verkend.

Drie sprekers zullen een inleiding verzorgen: Prof. Mr. Ton Jongbloed over de huurbescherming, mr. Frank van der Hoek, rechter in de rechtbank Amsterdam over de geschillenbeslechting en Huib Hielkema over de huurprijsregelingen.
Daarna vindt een discussie plaats met de zaal aan de hand van een aantal stellingen.

Cursussen

De advocaten van Hielkema & co doceren regelmatig cursussen voor verschillende opdrachtgevers. In het najaar staan er veel cursussen gepland.

Jeroen Groenewoud, Anne Maren Langeloo en Elsje de Bie verzorgen meerdere cursussen voor makelaars over Actualiteiten Huurrecht Woonruimte in opdracht van Vastgoed Business School. Huib Hielkema en Anne Maren Langeloo herhalen voor Vastgoedjournaal binnenkort hun cursus over de Wet Doorstroming Huurmarkt en Jeroen Groenewoud geeft een tweetal lezingen voor het IVJO over Overlast en Woonfraude en over het huurprijzenrecht. Ook in opdracht van Nestas Communicatie worden meerdere cursussen gegeven: Anne Maren Langeloo en Jeroen Groenewoud doceren woningcorporatiemedewerkers over Tijdelijke Verhuur, de Wet Doorstroming Huurmarkt, Overlast en Huurrecht bedrijfsruimte. En in november staat Huib Hielkema en Anne Maren Langeloo voor een klas van vastgoedjuristen die deelnemen aan de meerdaagse specialisatieopleiding voor vastgoedjuristen van OSR. Tot slot hebben de Academie voor de Rechtspraktijk en SDU Huib Hielkema gestrikt om te doceren over het huurprijzenrecht.

Voor meer informatie verwijzen we u naar onze agenda op de website.

Elsje de Bie op BNR

Elsje de Bie is onlangs geïnterviewd voor BNR Nieuwsradio over de vraag of een eigenaar van een garagebox in een appartementencomplex moet meebetalen aan kosten voor de lift waarvan hij zelf geen gebruik maakt. Beluister hier het fragment.