Hospitaverhuur en de Wet betaalbare huur: Nieuwe mogelijkheden voor woningeigenaren

Hospitaverhuur biedt een veelbelovende oplossing voor het woningtekort in Nederland. Decennialang was het normaal dat mensen tijdelijk bij iemand op kamers wonen. Ook tegenwoordig biedt deze vorm van verhuur tal van voordelen, zoals extra inkomsten voor de verhuurder en sociale contacten. Uit recent publieksonderzoek blijkt zelfs dat er veel potentie is voor hospitaverhuur in Nederland. Toch ervaren veel potentiële hospita’s belemmeringen, bijvoorbeeld omdat hypotheekverstrekkers vaak geen toestemming geven. Om deze obstakels weg te nemen, wordt er een wetswijziging voorbereid.

Wetswijziging

Tot voor kort hadden potentiële hospita’s vaak te maken met beperkingen vanuit hun hypotheekverstrekkers, die terughoudend waren met toestemming voor verhuur van kamers. De reden hiervoor was dat een woning in verhuurde staat mogelijk minder aantrekkelijk is voor de markt, wat kan leiden tot een lagere verkoopprijs of restschuld bij gedwongen verkoop. Om deze belemmering weg te nemen, wordt er een wetswijziging doorgevoerd. Deze wet biedt eigenaren de mogelijkheid om bij verkoop of overdracht van hun woning het huurcontract met de huurder eenvoudig te beëindigen. Hierdoor verwachten veel hypotheekverstrekkers na deze wijziging vaker toestemming te geven voor hospitaverhuur.

Ook de Nationale Hypotheek Garantie (NHG) stond voorheen hospitaverhuur niet toe vanwege het risico op waardeverlies van de woning. Door de wetswijziging wordt deze blokkade opgeheven, en hospitaverhuur kan nu onder de voorwaarden van de NHG plaatsvinden.

Nieuwe regelgeving voor hospitaverhuur als de hospita zelf huurder is

Op 1 juli 2024 is een nieuwe definitie van het begrip zelfstandige woonruimte ingevoerd. Die nieuwe definitie kan ertoe leiden dat, als de hospita, die zelf huurder is van de gehele woning, een kamerbewoner neemt, de hoofdhuurovereenkomst ineens verandert in huur van onzelfstandige woonruimte. Het gevolg daarvan is dat op de hoofdhuurovereenkomst het     Woningwaarderingsstelsel voor onzelfstandige woningen (WWSO) ineens van toepassing wordt, meestal leidend tot een veel lagere huurprijs. De hospita kan daardoor twee vliegen in één klap slaan: huurinkomsten genereren van de kamerbewoner en zelf een huurverlaging in een procedure bij de huurcommissie bewerkstellingen. Dat is natuurlijk niet gewenst. De minister wil dit onbedoelde en onwenselijke gevolg van de nieuwe definitie van zelfstandige woonruimte voorkomen. Maar om misbruik te voorkomen, zullen hier wel specifieke voorwaarden aan verbonden worden.

Voordelen van hospitaverhuur

Hospitaverhuur is een belangrijke manier om de bestaande woonruimte beter te benutten en tegelijkertijd een bijdrage te leveren aan het verminderen van het woningtekort. Verhuurders – oftewel de hospita’s – wonen samen met de huurders in dezelfde woning, maar delen gemeenschappelijke voorzieningen zoals keuken, badkamer of toilet. Dit model kan aantrekkelijk zijn voor diverse groepen, zoals studenten, expats of mensen die net gescheiden zijn.

Uit onderzoek blijkt dat 8% van de Nederlanders overweegt om hospita te worden, vooral omdat het extra inkomsten kan opleveren en het sociale contacten kan bevorderen. Verder geeft een derde van de Nederlanders aan te beschikken over een woning met geschikte ruimte voor hospitaverhuur.

Daarnaast wordt onderzocht hoe de inkomensafhankelijke huurverhoging kan worden aangepast voor hospitaverhuurders in de sociale huursector, aangezien het inkomen van hospitahuurders nu meetelt voor deze verhogingen. Dit zou potentiële verhuurders in sociale huurwoningen kunnen ontmoedigen, maar door aangepaste regelgeving kunnen deze belemmeringen grotendeels worden weggenomen.

Conclusie

De voorgenomen wetswijziging biedt belangrijke mogelijkheden voor hospitaverhuur. Door het wegnemen van belemmeringen en het bieden van meer flexibiliteit voor verhuurders, draagt deze wijziging bij aan een betere benutting van woonruimte en helpt het woningtekort terug te dringen. Makelaars, beleggers en juridische professionals die zich richten op vastgoedbeheer zouden deze ontwikkelingen goed in de gaten moeten houden, aangezien de veranderingen een grote impact kunnen hebben op de markt voor kamerverhuur en de kansen voor eigenaren om inkomsten te genereren